MESSEN WEBLOG

In deze weblog behandelen wij zaken zoals vragen van kanten, technische achtergronden en nieuwtjes over messen.

zaterdag 19 juni 2010

Resultaat messen slijpen met een slijpstaaf

Slijpen van je messen met een keramische slijpstaaf: Het resultaat 
Onderhoud van je keukenmessen, deel 4

In de vorige 2 artikelen van de serie onderhoud van keukenmessen heb ik geschreven over het slijpen van messen met behulp van een keramische slijpstaaf.

Het idee hiervan is dat alleen het puntje van de snijkant wordt bijgeslepen, en dat er minimaal materiaal van het mes verwijderd wordt, waardoor je zeer lang met je messen kunt doen.

In dit deel wil ik het resultaat aan jullie laten zien. Met een microscoop heb ik daarom een mooie uitvergroting kunnen maken van mijn koksmes:

 (Copyright 2010, KATO Group B.V.)

Het mes op deze foto is een maand lang gebruikt en ca. 2x per week een paar keer (5 seconden werk) over de slijpstaaf gehaald.

Het donkere (onderste) deel van de foto toont de zijkant van het mes. (het mes staat hier dus met de scherpe kant naar boven.)

Daarboven zie je een iets lichter deel, waar nog duidelijk slijpgroeven te zien zijn. Dit is de originele fabriekssnijkant van het mes. De breedte daarvan is ongeveer 0,5mm.

Direct daarboven zie je wat de slijpstaaf met het mes doet:
- Er komt een heel smal 2e hoekje aan de snijkant. De breedte is ca. 0,1mm!
- De structuur wordt heel fijn, wat er voor zorgt dat de snijkant sterker wordt en langer scherp blijft.
- Heel belangrijk, bij goed gebruik maakt de slijpstaaf geen krassen op het mes


In de toekomst zal ik meer foto's maken van het resultaat van verschillende slijpmethoden.

Producten en filmpjes:
Slijpen met een slijpstaaf 
Slijpen met de Spyderco SharpmakerInhoudopgave serie onderhoud van keukenmessen

7 opmerkingen:

 1. Erg handige en duidelijke uitleg. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een aanzetstaal dient niet om een mes te slijpen, maar om braampjes die zijn ontstaan tijdens het snijden, te verwijderen, waarna het mes weer beter snijdt,.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Otto, inderdaad. Maar aanzetstalen mogen enkel gebruikt worden voor de "zachtere" europese messen. De japanse messen zijn te hard voor een aanzetstaal. Hun braampjes kunnen bijna niet rechtgezet worden, maar breken eerder af door het (te) harde materiaal. Daarom dat ze best "gescherpt" worden met een slijpstaaf uit keramiek. Lees vooral de duidelijke uitleg op meerdere fora.

   Verwijderen
 3. alee wat is dat Handig! ik had me messen net geslepen en toen viel mijn mes op het keukenblad toen ik stond te dansen op k3 dus nu een heel gat uit mijn houten keukenblad. Kon ik op gelukkig snel op http://composietwerkblad.be een nieuw keukenblad bestellen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mes laten vallen bij dansen op K3?
  Zo zie je maar weer: God straft!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je zegt het goed. Een slijpstaaf moet je inderdaad goed gebruiken om geen krassen te veroorzaken. Ik zelf gebruik ook aanzetstaal voor het scherper maken van mijn messen. Het gebruik maken van een scherp mes bespaart gewoon zo veel moeite!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Je zegt het goed. Een slijpstaaf moet je inderdaad goed gebruiken om geen krassen te veroorzaken. Ik zelf gebruik ook aanzetstaal voor het scherper maken van mijn messen. Het gebruik maken van een scherp mes bespaart gewoon zo veel moeite!

  BeantwoordenVerwijderen