MESSEN WEBLOG

In deze weblog behandelen wij zaken zoals vragen van kanten, technische achtergronden en nieuwtjes over messen.

vrijdag 4 juni 2010

Onderhoud van je keukenmessen - deel 2

Deel 2: Concept van kleine en grote beurten

In het vorige deel van de serie onderhoud van je keukenmessen heb ik geschreven over het voorkomen dat je mes bot  te snel wordt.

Toch gaat je mes vanaf de eerste keer die je er mee snijdt minder scherp worden. Dat gaat sneller dan veel mensen verwachten en het kan heel goed zijn dat een goed mes al na bijvoorbeeld een week merkbaar minder scherp is.

Let wel: merkbaar voor wie weet hoe scherp een mes kan zijn. Ik hoor vaak verhalen van mensen die beweren dat hun messen na een jaar nog heel scherp zijn. Die mensen hebben kennelijk een ander gevoel bij het woord scherp of gebruiken hun messen nooit.

Het goede nieuws is dat een nieuw kwaliteitsmes heel snel en makkelijk weer zijn oorspronkelijke scherpte terug kan krijgen. Dit kan met een snel slijpbeurtje; zie dit als een onderhoudsbeurt.

Bij deze kleine onderhoudsbeurt wordt, in  slechts enkele seconden, een minimale hoeveelheid materiaal van het mes geslepen onder een hoek die een fractie groter is dan de originele slijphoek van het mes. Doordat die hoek iets groter is hoeft er minder materiaal verwijderd te worden en ben je dus sneller klaar.

In de onderstaande afbeelding wordt dat weergegeven.

Zo'n kleine beurt kan een groot aantal keer worden uitgevoerd, tot dat, na bijvoorbeeld een jaar, de weerstand toe gaat nemen en het slijpen steeds moeilijker gaat worden. Op dat moment is het mes toe aan een grote slijpbeurt (een soort revisie) waarbij de oorspronkelijk hoek van het mes weer hersteld wordt. (of zelfs iets kleiner wordt gemaakt) Daarna kan het mes weer lange tijd met kleine slijpbeurtjes scherp gehouden worden.


Tot zover het concept van kleine en grote slijpbeurten. In het volgende artikel behandel ik de kleine slijpbeurt met behulp van een zeer fijne keramische slijpstaaf.


Inhoudsopgave onderhoud van je keukenmessen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten