MESSEN WEBLOG

In deze weblog behandelen wij zaken zoals vragen van kanten, technische achtergronden en nieuwtjes over messen.

zaterdag 12 juni 2010

Kleine beurt: slijpen met een keramische slijpstaaf

Deel 3 uit de serie onderhoud van je keukenmessen:


Kleine beurt met een keramische slijpstaaf

Vergeet de 'handige' apparaatjes waar je je mes even door heen trekt om hem te slijpen. Ze werken niet of zeer matig en ze vernielen je mes.

Nee, gebruik een fijne keramische slijpstaaf om je messen te slijpen, of beter: scherp te houden. Het resultaat is fantastisch en het werkt supersnel, en er wordt nauwelijks materiaal van je mes geslepen.

Filmpjes

Aan het einde van dit artikel staan een aantal links met filmpjes, maar lees vooral eerst dit artikel want ik geef er veel nuttige informatie.


Soorten slijpstaven

Voor keukenmessen zijn de ca. 25 cm lange staven die lijken op een aanzetstaal het handigst. Voor zakmessen en andere wat kortere messen kun je ook 2 staven die vast staan in een blok gebruiken (Spyderco sharpmaker). Hoewel ze er totaal anders uit zien, doen ze precies hetzelfde.

Daarnaast zijn er ook nog diamantslijpstaven. Ik wil ze niet adviseren omdat ze een grover resultaat leveren en het dunne laagje diamant er snel af is.

De juiste hoek bepalen, heel makkelijk


Het is een misverstand dat het vinden van de juiste hoek moeilijk is. Je hebt er geen hogere wiskunde voor nodig en ook geen meetinstrumenten. Je kunt het namelijk voelen.

Belangrijk bij het slijpen is dat je altijd met een snijdende beweging je messen slijpt. Dus alsof je een laagje van de staaf af wilt snijden. Doe dit met de hele lengte van het mes, begin met het deel het dichts bij het handvat en eindig met de punt. Doe dit zonder enige kracht uit te oefenen. Hoe harder je drukt, hoe slechter het resultaat!

En nu, de hoek bepalen. De juiste hoek is ca. 20 graden, maar dat kan per mes iets verschillen. Ter indicatie: Bij een koksmes met een 4cm breed lemmet is de afstand tussen de rug van het mes en de slijpstaaf ca. 1cm.

Als je de hoek te klein houdt voel je je mes langs de staaf glijden. Als je de hoek langzaam groter maakt voel je het mes op een gegeven moment minder glijden en weet je dat je de juiste hoek te pakken hebt.

Maak je niet te druk over de hoek. Beter iets te klein dan te groot, want tijdens de snijbeweging zal het mes de neiging hebben iets voorover te kantelen waardoor je altijd een paar halen de juiste hoek hebt. De halen met de te kleine hoek doen dab geen kwaad.

En tot slot, begin langzaam en zorgvuldig, en probeer zeker niet een kok te imiteren. Ik heb te veel voorbeelden gezien van koks (inclusief Gordon Ramsay) die totaal niet kunnen slijpen.


Hoe vaak, en hoe lang?

Slijp je mes wanneer je merkt dat het minder gaat snijden, en net zo lang tot het weer goed snijdt. Dat is het enige zinnige dat ik er over kan zeggen. Hoe vaker je je mes slijpt hoe korter de slijpbeurten zullen zijn. 5 halen aan beiden kanten kunnen dan bijvoorbeeld genoeg zijn om je mes weer scherp te krijgen.
(Later zal ik een stukje schrijven over testen of je mes scherp is en hier linken.)

Met een fijne keramische slijpstaaf kun je niet te vaak slijpen. Uitstellen van slijpen leidt NIET tot een langere levensduur.
 
Wacht je te lang voordat je je mes slijpt, dan kan het slijpen met een slijpstaaf erg lang duren. Dan ben je toe aan andere middelen: de grote beurt. Daarover later meer...Producten en filmpjes:
Slijpen met een slijpstaaf 
Slijpen met de Spyderco Sharpmaker
Inhoudsopgave serie onderhoud van je keukenmessen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten