MESSEN WEBLOG

In deze weblog behandelen wij zaken zoals vragen van kanten, technische achtergronden en nieuwtjes over messen.

dinsdag 22 juni 2010

Keukenmes in de vaatwasser? Bekijk deze foto's!

Ik heb al vaker geschreven over het wassen van je keukenmessen in de vaatwasser.

Keukenmessen in het algemeen zijn niet vaatwasmachine bestendig, en dat geld met name voor messen waarvan de handvatten met aluminium nagels zijn bevestigd zijn.

Bij deze een paar foto's van een mes van mijn moeder. Het is een schilmes van een gerenomeerd merk dat ongeveer 4 jaar in de vaatwasser is geweest en volgens de fabrikant vaatwasmachinebestendig is.
 

Op deze foto zie je dat de klinknagel aangevreten is. Dit komt doordat deze van aluminum is en in contact staat met het staal van het mes. Een beetje zout water is voldoende om het oxidatieproces te starten waarbij het staal met de laagste potentiaal wegvreet. De klinknagel aan de andere kant is zelfs zover aangevreten dat er een gat in zit.


De oxidatie vindt ook plaats tussen de klinknagel en het handvat. De klinknagel wordt hierdoor dikker en het handvat scheurt langzaam.

1 opmerking:

  1. Hmm, en waarom gebruiken fabrikanten dan niet het zelfde soort staal voor de bout? En als het te hard is, waarom dan niet een zelfde potentiaal dinges? Het zijn immers geen goedkope messen.
    Om dan te gaan bezuinigen op een 'spijker' is wel een beetje schraal dunkt me.

    BeantwoordenVerwijderen