MESSEN WEBLOG

In deze weblog behandelen wij zaken zoals vragen van kanten, technische achtergronden en nieuwtjes over messen.

vrijdag 28 mei 2010

Onderhoud van je keukenmessen - deel 1

Dit is het eerste deel van de serie onderhoud van keukenmessen. In deze artikelen leg ik uit hoe je je messen in top conditie kunt houden zonder ze regelmatig naar de slijper te brengen.

De reden dat ik deze reeks artikelen schrijf is dat er veel misverstanden over het onderhoud van keukenmessen en messen in het algemeen bestaan. Natuurlijk zijn wij gebaad bij mensen die elk jaar nieuwe messen moeten kopen, maar liever hebben wij tevreden gebruikers die hun enthousiasme delen!

Deel 1: Voorkomen is beter dan genezen

Hoeveel geld je ook voor je messen uitgeeft, ze gaan bot worden en moeten af en toe geslepen worden. Vergeet alle verhalen over messen die niet bot worden. Ze bestaan niet. Zelfs keramische messen worden bot. Veel sneller dan je denkt en dan heb je pas echt een probleem.

Goede messen worden iets minder snel bot dan slechte messen, maar het grootste verschil zit hem in het feit dat je van goed staal dunnere messen kunt maken die veel beter snijden.

Bot worden is dus bijna niet te voorkomen. De snelheid waarmee je messen bot worden heb je echter volledig zelf in de hand.

Waar worden messen dan bot van? In ieder geval niet of nauwelijks van het snijden van een tomaat, kool of kipfilet. Waarvan dan wel?

1 Zorg voor de juiste ondergrond
Alles wat harder is dan staal maakt je mes zeer snel bot. Snij daarom uitsluitend op een snijplank van hout of kunststof. Glas, marmer, borden, ze zijn allemaal funest voor je messen.
Ga je toch een keer op een bord snijden, doe het dan onder een hoek van 45 graden en oefen beslist geen kracht uit op het bord. Dat scheelt een hoop!

2 Bescherm je messen
Liggen je messen in de spoelbak, onbeschermd in een keukenlade, tussen het bestek ik de vaatwasser, dan is schade door stoten onvermijdelijk. Vergeet niet dat de snijkant van je mes zeer dun en daardoor zeer kwetsbaar is. Maak je mes na gebruik direct met een beetje warm water en afwasmiddel schoon en berg het weer goed beschermd op.  
Goed beschermd is: In een messenblok, in een lade-inzet, of in een mesbeschermer.
Kijk uit met magneetstrips. Als je je mes de verkeerde kant op kantelt beschadigt het makkelijk. Kijk ook uit met roltassen en kokskoffers. Zorg dat je messen niet tegen elkaar aan kunnen stoten en gebruik daarvoor eventueel mesbeschermers.

3 Niet wrikken!Goede keukenmessen zijn dun (en dan hebben we het even niet over Japanse deba's en zo). Dunne messen snijden het best maar kunnen niet goed tegen zijdelingse belasting. Ga dus nooit wrikken met je mes. Als een materiaal te hard is om te snijden dan moet je het niet snijden. Gebruik een hakbijl of bottenschaar voor botten en een zaag voor diepvriesproducten, een schroevendraaier om schroeven te draaien en een breekijzer om een vastzittende lade te openen.


4 Vermijd de vaatwasser
Los van het feit dat keukenmessen makkelijk stoten en bovendien erg gevaarlijk zijn in de vaatwasser, werkt het vaatwasmiddel in op het staal. Niet erg diep, maar het is zeker niet bevorderlijk voor de scherpte. Daarnaast is de vaatwasser zeer schadelijk houten handvatten en klinknagels in de handvatten en op de lange duur ook voor kunststof handvatten. Niet doen dus!

5 Kijk uit met aanzetten
Een aanzetstaal is achterhaald! Het staal van de meeste moderne messen is te hard en het veelvuldig gebruik van een aanzetstaal leidt juist tot het vermoeien van de snijkant.
Een fijne (!) keramische slijpstaaf is de oplossing. Hoe en wanneer die gebruikt wordt komt in het volgende deel van deze serie besproken.

Tot zover deel 1.

In de volgende delen ga ik in op het scherp houden en scherp maken van je messen. Hoewel daar al veel over geschreven is, ga ik een stappenplan uiteen zetten dat voor iedereen geschikt is.
In latere delen zullen ook zaken zoals het verwijderen van roestvlekjes en krassen aan bod komen, maar ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen!

Inhoudsopgave serie onderhoud van keukenmessen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten